Včelí produkty

Med - Vosk - Mateří kašička - Propolis - Pyl

Med

se skládá z glukózy, fruktózy, vyšších cukrů a vody. Dále pak obsahuje různé minerály, aminokyseliny, vitamíny, pyl, enzymy atd. Včely ho vyrábějí ze sesbíraného a přineseného nektaru či medovice. Nektar sbírají z květů a medovici na stromech.

Dle původu nazýváme med květový (též nektarový), dále medovicový (lesní), smíšený - je směsí obou předchozích a pastovaný (krémový).

Med

Květový (nektarový) med

pochází především z nektarů květů. Je lehce stravitelný, obsahuje větší množství pylu. Stáčí se převážně z jarních snůšek. Významné zdroje nektarového medu jsou řepka, ovocné stromy, lípa, akát, maliník, slunečnice a další. Květové medy jsou většinou světlé barvy a rychleji krystalizují vyjma medu akátového.

Medovicový med

pochází z hmyzem přefiltrované mízy listnatých a jehličnatých stromů. V porovnání s medem květovým obsahuje větší množství fruktózy, minerálních látek a stopových prvků prospívajících lidskému organizmu. Má velmi lahodnou chuť, pro kterou jsou tyto medy oblíbené a ceněné. Medovicový med zůstává dlouho tekutý, krystalizuje velmi pomalu a je tmavé barvy, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin.

Smíšený med

je směsí mezi nektarovým a medovicovým medem. Včely létají na květy i pro medovici. V důsledku toho vzniká již v úlu směs nektarového a medovicového medu.

Pastovaný med

je přírodní, zpravidla květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Pastový med je zpracován pouze mechanicky, bez zahřívání a jakýchkoliv přísad. Zachovává si všechny cenné látky a je stejně hodnotný jako „tekutý“ med. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a výbornou chuť.

[ nahoru ]

Vosk

Včelí vosk vzniká ve voskotvorných žláz včel. Vylučují jej mladé dělnice přestavbou cukrů a pylů v trávicím a voskotvorném ústrojí v podobě voskových šupinek na spodní části těla. Včela uvedené šupinky dál zpracuje na vláčný, plastický materiál – vosk. Z něj včely stavějí plásty, ve kterých odchovávají plod a ukládají zásoby medu a pylu. Vosk se používá na výrobu svíček, ve farmacii, kosmetice a lékařství. Včelí plástev
[ nahoru ]

Mateří kašička

svojí funkcí se dá přirovnat k mateřskému mléku u savců. Jedná se o výměšek žláz mladých včel. Má bílou až nažloutlou barvu želatinové konzistence, slabě kořeněnou vůni a nakyslou chuť. Používá se ve farmaceutických a kosmetických přípravcích.

[ nahoru ]

Propolis

Propolis

Propolis, neboli včelí tmel je látka pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají z různých rostlinných zdrojů. Pryskyřici poté obohatí sekrecí svých žláz, čímž ji přemění na propolis. Ten používají v úlu k desinfekčním účelům ap. Propolis se používá v stomatologii, má velmi silné protibakteriální antiseptické účinky.

[ nahoru ]

Pyl

jsou samčí pohlavní buňky rostlin. Včelí pyl obsahuje širokou paletu potřebných živin - vitamin C, vitamíny skupiny B a všechny vitamíny rozpustné v tucích. Včelí pyl je bohatým zdrojem minerálních prvků (zejména vápníku a fosforu), bílkovin, cukrů a mastných kyselin. Pro svůj velmi cenný obsah je využíván ve farmacii a kosmetice.

Pyl
[ nahoru ]